Energie

Om zicht te krijgen op wat jou energie geeft en wat energie vreet, kun je als experiment de energiemeter dagelijks bijhouden. Schrijf een week lang aan het einde van de dag alles op wat jou die werkdag energie gaf. Schrijf ook op wat energie vrat, waar je op leegliep. Dat kan van alles zijn: een opmerking van een collega of cliënt, de werkomgeving, de taken die je te doen hebt, je successen of teleurstellingen van de dag. Gebruik hiervoor de energiemeter

Het invullen van de energiemeter kan relativerend werken: soms laat je je de hele dag sterk beïnvloeden door maar één situatie of gebeurtenis. Het invullen van de meter levert soms ook verbazing op over de hoeveelheid positieve dingen die er op een dag gebeuren.

Genoeg inzicht gekregen in je energiegevers en –vreters in je werk of dagelijks leven?

 

 

Tijd voor actie!

 

Ga aan de slag met de actiepunten die jou energie geven.

Start fris op maandag

Bedenk op maandagochtend wat je grootste energievreter is. Bedenk vervolgens tien manieren om die aan te pakken. Als je vastloopt in het werk of in je denken, kan het helpen creatieve denktechnieken in te zetten:

  • Kijk met de ogen van een kind of een held bij het brainstormen. Schrijf eerst alle kenmerken van een kind of held op, bedenk vervolgens hoe deze persoon met de energievreter om zou gaan.
  • Ga eerst flink bewegen: traplopen, een stuk wandelen. Dit vergroot de kwaliteit van je denken. Stel vervolgens vast welke energievreter je wilt ombuigen. Typ of schrijf een A4 vol, zonder ook maar één seconde op te houden. Al is het je reinste onzin, blijf doortypen en zet alles neer wat in je opkomt. Lees als het blad vol is wat je geschreven hebt. Er zullen meer zinnige ideeën op staan, dan je vooraf zou denken.
  • Kies één idee uit en ga ermee aan de slag.

 

Wil je tips ontvangen om in top vorm te blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, work-outs en gezonden recepten om in topvorm te blijven.

Het is gelukt, leuk dat je mee doet!