Pike push up

De pike push up, zit qua oefening ergens tussen een handstand push up en een normale push up. Een handstand push up is een zeer zware oefening met het eigen lichaamsgewicht als weerstand. Om je hierop voor te bereiden kun je de pike push up gaan trainen. Door de aangepaste hoek leg je al extra nadruk op de schouders en de bovenste vezels van de borst.

Voorbereiding op de handstand push up

De pike push up brengt het bovenlichaam bijna in de houding van de handstand push up terwijl de voeten het contact met de vloer behouden. Behalve dat hierdoor minder gewicht gedragen wordt, kunnen ook de borstspieren actiever bijdragen dan in een handstand.

Hoewel lichter dan een handstand push up is de pike push up een stuk zwaarder dan normaal opdrukken. Begin daarom vanuit een normale push up waarbij je de afstand tussen handen en voeten in kleine stappen vergroot.

Beschrijving oefening

  1. Neem de push up positie aan. Dus in een plank positie met de armen gestrekt onder de schouders. De handen iets breder dan schouderbreedte.
  2. Breng nu je voeten een stuk richting je handen en duw je heupen hierbij omhoog (afstand afhankelijk van ervaring).
  3. Hou je blik gericht op het punt tussen je handen.
  4. Laat je gecontroleerd zakken door de armen te buigen waarbij de ellenbogen naar achteren gaan. Laat je zakken tot je hoofd bijna de grond raakt.
  5. Duw jezelf omhoog tot je armen gestrekt zijn.

 

Pas op je hoofd

Dat deze oefening een bepaald risico met zich mee neemt, ligt voor de hand. Of eigenlijk tussen de handen. Om te voorkomen dat je hoofd crasht op de harde vloer kan je dus de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Voorkomen dat je verast wordt door de hogere weerstand dan bij een normale push up bijvoorbeeld. Dat doe je, zoals gezegd, door de afstand tussen handen en voeten geleidelijk te verkleinen.

Maar ook als je weet hoe zwaar de oefening is, kan je in de problemen komen omdat je zwaar traint en tot het maximum wilt gaan. Als je het niet meer redt, laat je dan op één onderarm vallen zodat je zijwaarts valt richting je schouder, in plaats van voorwaarts op je hoofd.

Wil je tips ontvangen om in top vorm te blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, work-outs en gezonden recepten om in topvorm te blijven.

Het is gelukt, leuk dat je mee doet!