Jumping jack

Jumping Jacks, is een oefening waarbij je de grote spiergroepen in je benen en armen aan het werk zet. De oefening is bedoeld om je hartslag te verhogen en je spieren te trainen. Een goeie oefening om toe te voegen aan je routine als je voor een full-body workout gaat!

Veel spieren tegelijk aan het werk

Doordat je meerdere delen van je lichaam tegelijkertijd beweegt, legt deze oefening de nadruk op meerdere spiergroepen:

  • Beenspieren: doordat je moet springen bij deze oefening zorg je ervoor dat je de bovenbeen- en kuitspieren belast. Naast deze spieren activeer je ook de spieren in je voeten.
  • Rug-, schouder en borstspieren: door je armen in de lucht te gooien activeer je deze spiergroepen
  • Buik- en bil- en heupspieren: doordat de onderlichaam en bovenlichaam tegelijkertijd bewegen train je ook je buik-, bil en heupspieren. Deze zorgen ervoor dat je lichaam stabiel blijft tijdens de oefening

Beschrijving oefening

 Deze oefening kun je overal doen, dus in deze lockdown ook gewoon thuis te doen. Alleen is het wel handig om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte voor jezelf vrijmaakt. De oefening gaat als volgt:

  1. Ga in de beginnende positie klaarstaan door recht op te staan met je benen naast elkaar en je armen langs je lichaam
  2. Buig lichtjes je knieën en spring in de lucht
  3. Beweeg je benen naar schouderbreedte terwijl je in de lucht springt. Ondertussen strek je ook je armen boven je hoofd uit
  4. Spring nu weer terug in de start positie

 

Om gevoel te krijgen voor de bewegingen die je moet maken, is het handig om deze een paar keer op een rustig tempo uit te oefenen. Zodra je de bewegingen onder de knie hebt is het de bedoeling om deze op een relatief snel tempo achter elkaar uit te voeren.

Pas op

Ziet er simpel uit he? Maar pas op. Zelfs dit kan mis gaan. Blijf goed de focus houden op je knieën. Die blijven een beetje naar buiten en vooral niet naar binnen als een X en gebogen! Dus spring met je benen wijd, land zachtjes met je knieën gebogen en niet naar binnen gericht maar juist naar buiten. Dan span je goed je bilspieren aan en heeft die jumping jack ook nog wat effect op je billen. Die knieën teveel naar binnen is bovendien schadelijk voor je kniegewricht dus focus op je voeten een beetje naar buiten te draaien en dan zit je vaak wel goed.

Wil je tips ontvangen om in top vorm te blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, work-outs en gezonden recepten om in topvorm te blijven.

Het is gelukt, leuk dat je mee doet!