Goblet squat

De Goblet Squat is een belangrijke oefening voor je benen, buikspieren, mobiliteit en flexibiliteit. Doordat deze oefening naast je benen ook je core sterk aanspreekt, kun je snel met een hele hoop andere oefeningen, meer gewicht tillen. Hiernaast merk je snel dat je buikspieren intensief worden gebruikt, zodat je strakkere buikspieren krijgt.

Je hele lichaam activeren

Bij deze variant gebruik je een dumbbell of kettlebell en die houd je voor het borstbeen. Bij het vasthouden van de dumbbell of kettlebell moet je veel kracht gebruiken. Het is niet alleen een kwestie van het gewicht vasthouden maar je moet ook continu in het gewicht blijven knijpen. Hierdoor moet je ook de brede rugspieren continu aanspannen waardoor je gedwongen wordt om het bovenlichaam rechtop te houden.

Hierdoor is het bovenlichaam net zo zeer een actief deel van de squat als het onderlichaam! Verder is het heel belangrijk dat je bij de squat niet voorover buigt tijdens de beweging. Je torso moet altijd recht blijven!

 

Aandachtspunten

  • Pak een kettlebell of een dumbbell en sta iets wijder dan schouderbreedte.
  • Houd het gewicht met beide handen vast en plaats het verticaal voor je borst. Je ellebogen wijzen naar beneden.

Hou je rug in natuurlijke positie! Strek je borst uit, om jezelf een rechte rug te forceren. Is je rug niet recht, dan voelt je onderrug erg gespannen en hard na de oefening. Blijft je rug wel recht, dan word je core op een goede manier getraind om rugpijn juiste te voorkomen.

  • Duw je heupen naar achteren, buig je knieën en zak zo ver naar beneden als je kunt, zolang je rug maar recht blijft.
  • Druk het gewicht uit met je hak en nooit met de bal van je voet.
  • Kom dan weer omhoog in de startpositie.

 

Wil je tips ontvangen om in top vorm te blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, work-outs en gezonden recepten om in topvorm te blijven.

Het is gelukt, leuk dat je mee doet!