Single leg deadlift

​De single leg deadlift is een ideale oefening om te werken aan je balans en stabiliteit. In principe voer je bij deze oefening een stiff legged deadlift uit, maar dan met één been. Je andere been strek je naar achteren toe omhoog. Doordat je continu je balans moet houden train je bij deze variant van de deadlift meteen je core. Uiteraard spreek je met deze oefening ook je onderrug, hamstrings en bilspieren aan.

Hydro inertia

Door gebruik te maken van een aquabag, maak je kennis met een nieuwe manier van trainen waarbij ‘hydro inertia’ (traagheid van het water) een grote rol speelt. Dankzij de traagheid van het water ontstaat er veel instabiliteit tijdens training. Bij de Aquabags zit de instabiliteit in het gewicht zelf!

 

Als je de single leg deadlift doet met een aquabag moet het hele lichaam hard werken om het instabiele water onder controle te houden. Hierdoor train je niet alleen je grote spiergroepen, maar ook al die spieren die je normaal gemakkelijk vergeet. Doordat het water in de aquabags zich vrij verplaatst, wordt de uitvoering en lichaamshouding sneller gecorrigeerd als deze niet helemaal juist is. Verder verbeter je op deze manier je proprioceptie en lichaamswaarneming doordat de instabiele gedragingen van het water vragen om een perfecte focus en correctie van het lichaam.

 

Aandachtspunten

  • Je begint met de aquabag vast te houden voor je lichaam, met je armen gestrekt. Ga hierbij actief staan.
  • Je strekt nu je ene been naar achteren, waardoor je op één been balanceert.
  • Het been waarop je balanceert blijft zo recht mogelijk, terwijl je vooroverbuigt tot je rug horizontaal is. Hierbij beweeg je vanuit je heup en je billen gaan naar achteren toe.
  • Je core is al gespannen door het zoeken van de balans.
  • Je ademt in als je lichaam naar voren gaat en tijdens het omhoog komen adem je uit.
  • Eenmaal rechtop hou je deze positie een paar seconden vast, span je je bilspieren even extra aan en zak je weer langzaam naar beneden.

Wil je tips ontvangen om in top vorm te blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, work-outs en gezonden recepten om in topvorm te blijven.

Het is gelukt, leuk dat je mee doet!