Suiker is erg verslavend

Niet alleen een pak suiker, maar ook alle producten waar vormen van suiker inzitten. Omdat het onze gezondheid ondermijnt en niet zo’n beetje ook. Wat zijn dus gezonde alternatieven?

Suiker is een hele goedkope grondstof en het wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Ook daardoor werkt het verslavend; omdat we langzaamaan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten in je keukenkastje maar eens.

Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt

Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie? Als je denkt dat er in jouw favoriete snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Wees je er ook van bewust dat alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, wittebrood en witte rijst hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker.

De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van 1 kilo naar 50 kilo per persoon per jaar. Dat is een kruiwagen vol.

Wat dan wel?

Probeer eens een week zoveel mogelijk verborgen suikers en zoetigheid te vermijden. Heb je behoefte aan zoetigheid kies dan voor wat (gedroogd) fruit of gebruik wat honing.

Voor het zoeten van gerechten gebruik ik ook zachte dadels of gewelde rozijnen. Dat is ook suiker maar in een natuurlijke vorm. We hoeven ook niet alle suikers te vermijden, ons lichaam heeft suikers nodig, maar wel in je juiste vorm en hoeveelheden.

Wil je tips ontvangen om in top vorm te blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, work-outs en gezonden recepten om in topvorm te blijven.

Het is gelukt, leuk dat je mee doet!